Ezt mondtátok

  • AnnGel: @isolde: de jó, nagyon menő vagy! (2023.07.24. 23:46)
  • isolde: Tök jó! Én 42 évesen csináltattam az első tetoválást. (2023.07.24. 16:41)
  • isolde: @AnnGel: itt Norvégiában azt az elméletet tolják, hogy a szülőknek haveroknak kell lenni, mert ha ... (2023.06.10. 14:07)
  • AnnGel: @isolde: sajnos nem tudok részleteket, hogy kivel megy hogyan szokott konfliktusa lenni a gyerekem... (2023.06.09. 13:08)
  • isolde: Én pont bírtam anno az oviban a verekedős gyerek anyukáját, mert jó fej volt. De lehet, hogy csak ... (2023.06.09. 07:32)
  • Utolsó 20

2023.01.10. 18:41 AnnGel

Közepesen hosszú és érdektelen bejegyzés a napirendünkről

Téli szünetben úgy éreztem, hogy kész, feladom a gyereknevelést, egyszerűen nincsen több energiám, az egyetlen közös tevékenység, ami konfliktusmentes, az a mesenézés, de azt sem lehet folyamatosan, mert elpusztulnak az agysejtek aztán hármasak lesznek matekból. Úgyhogy elővettük az örökölt xboxot (8 éves, de még mindig elfut rajta egy csomó minden, pár hónapja mi is elkezdtünk játszani, de elakadtunk az It Takes Two-ban a hülye darazsaknál), és megmutattuk a gyerekeknek az egyik mancs őrjárat játékot. Azzal nyugtatom magam, hogy a játék még mindig jobb, mint a passzív mesenézés, feladatokat kell megoldani, kooperálni ésatöbbi. Persze nagyon tetszik nekik, és bármire hajlandóak, csak hadd játszhassanak.

Itt az én időm.

Tartottam egy kis önvizsgálatot (mikor nem), hogy mik a legkritikusabb pontok a nap folyamán, mikor szokott lenni a legtöbb konfliktus, mikor szoktam kiborulni és azt kívánni, bárcsak öreglány maradtam volna. És rájöttem, hogy a vacsora és a fürdetés az, ami teljesen kiborít. A délutánok eddig így néztek ki: hazaérkezés, mesenézés (közben gyümölcsevés), szabad játék, vacsora, fürdés, esti mese az ágyban. És én egész végig tök feszült vagyok, mert hiába van éppen béke meg csendes játszódás, tudom, hogy még hátravan a vacsora és a fürdetés, ami úgyis balhéval jár. Ha ebbe az egyenletbe beleteszem az xboxozást, és azt mondom, hogy fejezzék be, majd menjenek fürdeni, akkor a gyerekek szemszögéből két nemszeretem dolog fog egyszerre történni: a játékot abba kell hagyni és még fürdeni is kell menni ====> nem kooperálnak ===> agyvérzés.

Szóval az xbox-ért most belementek egy új napirendbe: hazaérünk, leülünk vacsorázni, utána azonnal zuhanyzás (igen, 6-ra lefürdött mindkét gyerek), és utána xbox (még kitalálom, mennyi idő legyen ez), szabadjáték (opcionális gyümölcsevéssel), esti mese az ágyban. Ha az elméletem helyes, sokkal konfliktusmentesebben kéne mennie így a délutánoknak, mert a két necces dolgot hamar lezavarjuk (és motiváltak), és én is nyugodtabb vagyok utána, mert tudom, hogy már túl vagyunk a nehezén.

Na, meglátjuk.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anngel.blog.hu/api/trackback/id/tr218023412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

isolde 2023.01.11. 10:38:48

Nálunk a nagyobbik képes abbahagyni a játékot, de a kicsi nem, annyira ráfügg, hogy úgy kell kicsavarni a kezéből, akármit beszélünk meg. Hogy pl. abbahagyják, ha a 7-esre ér a mutató. Most azt csinálom, hogy egy órát játszhatnak és a telefonomon beállítom az időzítőt, és amikor az csörög, akkor abba kell hagyni. Így nem nekem kell basztatni őket, hogy hagyják már abba, így kevesebb feszkó irányul felém. Én semmiről sem tehetek, csörgött az időzítő :)
Amúgy pont nemrég olvastam egy kutatást, hogy a tévétől elbutulnak vagy semmi, míg a gamingtől okosodnak a gyerekek. www.nature.com/articles/s41598-022-11341-2

isolde 2023.01.11. 10:43:31

meg ilyet is csináltunk egy időben, balhémentes fürdésért is lehetett pontot kapni, csak aztán meguntuk: oda.com/no/products/41424-belonningskart-no/

AnnGel 2023.01.12. 09:47:41

@isolde: köszi a linket a kutatásról, mindig jó olyat olvasni, ami megerősít abban, amit hinni szeretnék :)

kipróbálom én is az időzítős módszert, sajnos vajszívű vagyok, mert nem akarom őket küldetés közepén leállítani, de majd még kitalálom, mi a legkevésbé fájdalommentes.
süti beállítások módosítása