Ezt mondtátok

  • AnnGel: @isolde: de jó, nagyon menő vagy! (2023.07.24. 23:46)
  • isolde: Tök jó! Én 42 évesen csináltattam az első tetoválást. (2023.07.24. 16:41)
  • isolde: @AnnGel: itt Norvégiában azt az elméletet tolják, hogy a szülőknek haveroknak kell lenni, mert ha ... (2023.06.10. 14:07)
  • AnnGel: @isolde: sajnos nem tudok részleteket, hogy kivel megy hogyan szokott konfliktusa lenni a gyerekem... (2023.06.09. 13:08)
  • isolde: Én pont bírtam anno az oviban a verekedős gyerek anyukáját, mert jó fej volt. De lehet, hogy csak ... (2023.06.09. 07:32)
  • Utolsó 20

2008.11.26. 22:48 AnnGel

Szélesi Sándor - A láthatatlan város

Címkék: ajanlo

Céltalanul mászkáltam a könyvesboltban, mikor megpillantottam a könyvet, aminek borítóján egy szárnyas Neo-féle alak van. Európa Legjobb Sci-fi Írója 2007. áll rajta, a szerző Szélesi Sándor avagy Anthony Sheenard, az már persze az én műveletlenségem, hogy a név nem mondott semmit. Sheenard, Sheenard, ez meg ki? Jahogy a Mysterius Universbe (is) ír... így a H. Fawcett jó => MU is tuti jó => Sheenard sem lehet rossz logikát követve megvettem, hazavittem, elolvastam. Milyen jól tettem!

A kötet stílusra nem sci-fi, hanem a mostanában oly népszerű urban fantasy. Az általunk jól ismert Budapest... vagy mégsem? Ismerős helyszínek, melyek mellett naponta elmegyünk, de titkok és misztikum lengi körbe a történeteket.

A 14 novella összefügg, főszereplőjük legtöbb esetben maga az író, s miközben olvastam olyan érzésem volt, mintha Sándor itt ülne velem szemben, és egy ital mellett mesélné el a vele megesett furcsaságokat (az érzést erősítette az is, hogy ő szintén veszprémi). Nem tudom meghatározni, hogy pontosan mi fogott meg a stílusában, talán a közvetlenség, én azonnal megszerettem. És csakis emiatt nem tettem le a könyvet az első két fejezet után.

Sheenard jól építi fel novelláit, a feszültségkeltés mestere, de az első kettő novella csattanóját nagyon gyengének találtam. Ennél többre számítottam: húztam a szám a furcsa szomszédra, a különös rendőrtörténetre, de még így is megéri, mert a többi meg annyira jó, hogy nagyon. Kedvenceim: az Angyalok az éjszakában, annyira jó benne a két lány, annyira eltalált az ábrázolásuk... és ha körbenézünk, mindenki ismer olyasvalakit, mint ők. A Halál árnyékában is hangulatos, nade mikor a Halálodig halálomigban visszaköszön a történet (persze csak ha figyelünk!), attól egyenesen összekarmoltam magam (jó értelemben). Ki kell emelnem az Egy napló, kilenc arcképet is, szomorkás, megható, megrázó, nagyon megérintett. A kötet végül két filozofikusabb írással zárul, amikre lehet, hogy csak nem voltam ráhangolódva, de nem lettek favoritok.

Volt pár dolog, ami mellett nem tudok elmenni: ha valamit megváltoztatunk a múltban, akkor ha meséltünk valakinek arról, amit végül megváltoztattunk, akkor az új jelenben el sem mondjuk neki, mi történt, hiszen meg sem történt, nem?
És egy kis szőrszálhasogatás, ami fel sem tűnt volna, ha nem épp erről tanulnék.
A módszerünk azonban egy olyan egyedülálló szabadalmon alapul, hogy anélkül, hogy aláírnának egy titoktartási nyilatkozatot, nem mondhatom el.
Ha valamilyen találmányt szabadalmaztatunk, a technológia leírása nyilvánossá, bárki számára hozzáférhetővé válik, tehát nincs olyan, hogy titkos szabadalom. De ez már tényleg apróság.

Összességében nagyon ajánlom a könyvet, nem szoktam pontozni, de ha tenném, ez sokat kapna. Mindenesetre ha legközelebb térdelve kéregető koldust látok, megnézem, hogy ember-e, a karamell illatra meg minimum gyanút fogok...

3 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://anngel.blog.hu/api/trackback/id/tr83790513

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cuentos cortos para niños de primaria 2018.06.25. 19:39:55

A Sanyo és a TomTom beépített GPS navigáció gyártásába kezd - GPS Navigátor

Trackback: Visite el siguiente sitio web 2018.06.16. 06:40:37

Dante is dead - Jerome's new shop is up - tangerinedream.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adeptus · http://voxadepti.sfblogs.net 2008.11.27. 11:25:52

Ha péntek este ellátogatsz a Moszkva téri Trombitás Sörözőbe, akár dedikáltathatod is a művet.

AnnGel 2008.11.27. 15:39:29

Hű, mert mi lesz ott? Valami találkozó? Vagy csak simán ott szokott lenni péntek esténként? :D

adeptus · http://voxadepti.sfblogs.net 2008.11.27. 16:01:17

Nagyjából minden második hétvégén oda szokott gyűlni a scifi-faló népség némi alkoholizálással egybekötött társasági életre. Sheenard foglalja az asztalt. :)
süti beállítások módosítása