Ezt mondtátok

  • AnnGel: @isolde: de jó, nagyon menő vagy! (2023.07.24. 23:46)
  • isolde: Tök jó! Én 42 évesen csináltattam az első tetoválást. (2023.07.24. 16:41)
  • isolde: @AnnGel: itt Norvégiában azt az elméletet tolják, hogy a szülőknek haveroknak kell lenni, mert ha ... (2023.06.10. 14:07)
  • AnnGel: @isolde: sajnos nem tudok részleteket, hogy kivel megy hogyan szokott konfliktusa lenni a gyerekem... (2023.06.09. 13:08)
  • isolde: Én pont bírtam anno az oviban a verekedős gyerek anyukáját, mert jó fej volt. De lehet, hogy csak ... (2023.06.09. 07:32)
  • Utolsó 20

2008.09.27. 19:24 AnnGel

Stephen King - A Setét Torony ciklus

Címkék: ajanlo

Ha valaha találkozom Stephen Kinggel, azt hiszem az lesz az első, hogy seggberúgom, de nagyon.

7 kötet, kb. 4500-5000 oldal, 34 év (1970-2004) (vagy "csak" 22? Az első kötet '82-es, viszont ez a dátum áll a 7. kötet végén). Nem tudom pontosan, mikor kezdtem el olvasni, talán elsős gimnazista lehettem (ez hat éve volt), a helyi könyvtárban találtam Kingre a krimi szekcióban (hol máshol). Még emlékszem is az első kötet (A harcos) fülszövegére, ami "tetralógia"-ként beszél a sorozatról. Elő kellett jegyeztetnem a további kötetekre, és a szokásos egy hónap helyett csak két hétig lehetett nálam, annyira keresett volt. És emlékszem dühömre is, mikor befejeztem a negyedik kötetet, és konstatáltam, hogy nincsen vége a történetnek. Mint az utószóból kiderül, King képtelen folytatni.

Így aztán nagy volt az öröm, mikor pár éve megpillantottam az ötödiket, King belendült, és két év alatt befejezte a sorozatot. Sajnos az utolsó könyvet csak most sikerült elolvasnom, eltellt pár év mióta olvastam a Susannah dalát (6.), viszont A Setét Torony (7.) elején nem volt tartalmi összefoglaló, így úgy éreztem, újra kellene olvasnom a hatodikat. Igen, újra kellett volna, sok névnél nem is tudtam, kiről beszélnek, kiről van szó, de szerencsére nem befolyásolta nagy mértékben az élvezhetőséget.

Egy kicsit magáról a történetről, csak pár szóban (semmi olyat nem írok le, ami a fülszövegekből ne derülne ki):
A hosszú regényfolyam Gileádi Rolandról szól, egy harcosról, aki a Setét Tornyot keresi az elmozdult világban, útja során üldözi a feketébe öltözött embert (alakja megegyezik a Végítélet sötét emberével (asszem), meg a Sárkány szeméből ismert Mágussal (talán)) (1. A harcos), társakat szerez, Edet és Susannaht (2. A hármak elhívatása), harcolnak egy robot medvével, járnak egy romos high-tech városban, Ludban, felszállnak egy mesterséges intelligenciával rendelkező vonatra, ami meg akarja ölni őket (3. A puszta földek), megmenekülnek az említett vonatról (igen, igen, a 3. kötet egy tetőponton ér véget, nem voltam ideges), Roland mesél társainak (ja, útközben valahol lett még kettő, Jake meg Csi, csak nem tudom már hol) az életéről és szerelme tragikus sorsáról (itt konkrétan zokogtam) (4. Varázsló és üveg), segítenek a Callai embereknek, és megismerik Callahan atyát (a Borzalmak városából) (5. Callai farkasok), találkoznak Stephen Kinggel, megszülik a dan-tetét (najó, konkrétan csak Susannah) , megmentik a világot, a sugarakat, és hasonló apróságok (6-7.). A végén pedig Roland eléri a Setét Tornyot, of course.
A világnak megvan a maga hangulata, amit nagyon megszerettem. A harcos gondolkodása, a saját nyelv, ka-tet, dan-tete, és a ka, ami mint ugye tudjuk, olyan, mint egy kerék: mindig visszatér önmagába, aztán King visszaköszönő művei, egymásba nyíló világok, terek, idők, 19, csasszit, a rózsa... érdekes.

És hogy miért is rúgom seggbe? Spoiler (jelöld ki, ha szeretnéd látni)!
Mert hogy a retkes rossebbe lehet így vége ennek? Mert az oké, hogy kinyír mindenkit, és örültem, hogy végül Ed, Susannah, Jake és Csi valamilyen formában továbbélnek, még akkor is, ha vagy nem emlékeznek rá, mi történt, vagy pedig lassan elfelejtik, de hogy Roland újrakezdi az egészet... hát ez vrááá, és gggrraaaahggg, és wrrrííííuuuughhhjj. Csessze meg. Mert haljon meg szegény, találjon megváltást, de ez? Jajjmár. Ennyit a lezárt történetekről. Aaargh.

Mindenestre ajánlom a sorozatot, csak agyvérzést ne kapjatok a legvégén, heh.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anngel.blog.hu/api/trackback/id/tr82684789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnGel 2008.09.28. 16:51:27

Én mindenre készültem, de erre azért nem...
Aztán tényleg lehet, hogy csak ennyi az élet: küzdesz, hogy elérj valamit, és mikor megvan, jössz rá, hogy a csúcson nincsen semmi. Hogy a célhoz vezető út a fontos, nem maga a cél. Elgondolkodtató.

Goroh 2008.10.02. 09:14:42

Azért elég szomorú lenne egy King-könyv happy end-del a végén... Már az is meglepő, hogy a többiek vidáman túlélték.

AnnGel 2008.10.02. 10:48:26

Nahát nem is a heppiendet vártam!
De... jajj, ha meg elmondom, lelövöm a végét :S
Szóval nem is heppi, de nem is szomorú, hanem simán wráááaaaarrgghhhhjááááj falatkaparós.

Goroh 2008.10.03. 16:39:22

*** SPOILER ***

Mivel sejthető volt, hogy nagy világ(virág?)megváltás nem lesz, az uccsó könyvnek egyébként is egyfajta "Na, ezt vajon hogy fogja megoldani?" hangulatban láttam hozzá. Nos, így oldotta meg :D Jóezígy.

Haywire 2013.05.10. 11:39:36

szia, most találtam rá a cikkedre.
igen így is fel lehet fogni a történetet ahogy te. De a ka egy kerék, mindig visszatér önmagába. így a könyv végén is. de ki tudja utána ugyanazt cselekszi vagy változtat valamit?
ha esetleg információkat szeretnél, vagy csak beszélgetni a történetről azokkal akik már olvasták, csatlakozz csoportunkhoz a facebookon. Facebook csoportnév: A Setét Torony - Stephen King

plusz némi információ: King átírta a 7 kötetet, azaz némi változtatások történtek. Nemsokára kiadják újra a 7 kötetet itthon, az átírt verzióba. Ez felfogható úgy is, hogy mit csinált másként miután végére ért és kezdődött minden előröl.
Illetve King írt egy 8.kötetet is a Setét torony történethez. Ez eseményileg a 4. és az 5. kötet között helyezkedik el, amikor is Roland egy viharban elmesél egy másik történetet a Ka-tetjének. (amolyan történet a történetben) Ennek magyar címe: Átfúj a szél a kulcslyukon
ez októberbe kerül majd a magyar boltok polcaira.

AnnGel 2013.05.10. 11:43:15

Szia!
A cikkem óta több, mint 4 év telt el, azóta már én is másképp érzek a történettel kapcsolatban. Elolvastam azóta a többi novellát és kisregényt, ami a világhoz közvetlenül kapcsolódik, így a Wind Through the Keyhole-t, nagyon szerettem azt is.

Hiányzik ez a világ és a szereplői, fontolgatom az újraolvasást.

Haywire 2013.05.11. 09:44:43

ha esetleg szeretnél társalogni másokkal akik szívesen beszélnek a történetről csatlakozz hozzánk. Befogadunk bárkit :)
süti beállítások módosítása