Ezt mondtátok

  • AnnGel: @isolde: de jó, nagyon menő vagy! (2023.07.24. 23:46)
  • isolde: Tök jó! Én 42 évesen csináltattam az első tetoválást. (2023.07.24. 16:41)
  • isolde: @AnnGel: itt Norvégiában azt az elméletet tolják, hogy a szülőknek haveroknak kell lenni, mert ha ... (2023.06.10. 14:07)
  • AnnGel: @isolde: sajnos nem tudok részleteket, hogy kivel megy hogyan szokott konfliktusa lenni a gyerekem... (2023.06.09. 13:08)
  • isolde: Én pont bírtam anno az oviban a verekedős gyerek anyukáját, mert jó fej volt. De lehet, hogy csak ... (2023.06.09. 07:32)
  • Utolsó 20

2010.11.13. 01:09 AnnGel

Ajándékozásról


Tudom, hogy november közepén írni a karácsonyról kicsit korai (vagy nem?), de munkahelyen előjött a téma. Névhúzásos ajándékosztás, a rémálmom, mennyit rohangáltam gimis karácsonyok előtt a vásárban, hogy találjak valami szart annak a srácnak, akit húztam, és gyűlöltem az egészet, de még mennyire. Egyetem alatt jöttem rá, hogy ajándékot venni nem kötelező, és a barátaimmal meg tudom beszélni, hogy mi lenne, ha hagynánk ezt. És általában hagytuk, a családom is elfogadta, meg a pasim is. Nem tartom magam lelketlen szörnynek, de nekem nem megy mindig ez az alkalomra ajándékozás, bár már előfordult, hogy találtam tök jót, de általában azt szeretem, ha mikor eszembe jut valami, hogy ennek hogy örülne, akkor megveszem és másnap odaadom alkalomtól függetlenül.

A lényeg, hogy így teljesen felhőtlenül teltek az ünnepek, nem volt semmi, ami megkeserítette volna, nem motoszkált bennem a "mit kéne xy-nak venni", sütit sütöttem, fát díszítettem, könyékig turkáltam a tölteni való pulykában, nekem ez a családi ünnep, nem hiányzik az ajándékon töprengés, idegeskedés. És pláne nem hiányzik, hogy olyannak próbáljak meglepetést szerezni, akit nem ismerek.

Sajnos a dolog nem ilyen egyszerű, és most nem úsztam meg, az irodában szokás, hogy ajándékozunk, mert az jó, lehetőleg valami hand made-et, de ha nem, akkor se valami egyszerű csoki legyen, hanem tényleg gondoljuk végig, vajon minek örülne a másik. Én ekkor az jutott eszembe, hogy ha a pasim, a családom, a barátaim (tehát az ajándékozandók köre) elfogadják és megértik, hogy én ezt inkább nem, akkor a munkatársaknak sem esik majd nehezükre. És az is biztos, hogy nem fogok ajándék után rohangálni nekik, amikor a szeretteimnek sem veszek.

Szóval igen, kimondtam a közös megbeszélésen, mindenki előtt, hogy én nem. Miért? Mert nem. Mert stressz, és nekem csak elrontja az ünnepem, amire nem vagyok hajlandó, és ez nekem nem. Nem. Kedvelem a kollégákat, de pont elég, hogy közös karácsonyi vacsorázunk (a saját pénzünkön), nekem ez bőven kimeríti a munkatársakkal eltöltendő ünnepi hangulatot. "De az milyen már, hogy mindenki bontogatja az ajándékot, te pedig nem", ez legyen mindenkinek a legnagyobb baja, nekem tökéletes lesz így. "Ha húsz ember képes rá, te miért nem". Mert nem. "Tönkreteszed mások szórakozását", kikérem magamnak, 19 ember pompásan elajándékozgatja egymást, nem értem, miben rosszabb, mint ha húszan tennék ezt. "Miért csinálsz ebből ilyen nagy ügyet", pont én nem csinálok belőle ügyet, mivel nem veszek benne részt.

Nem vagyok ajándékellenes, ha valaki örömét leli benne, tegye, ha én is találok valami ötleteset, akkor tényleg jó érzés, de nem vagyok hajlandó magam ezen idegesíteni. Tusfürdőhegyeket (bár ez inkább családon belül jellemző) vagy bonbont venni a másiknak szerintem nem törődés, hanem annak a jele, hogy "nem ismerlek eléggé ahhoz, hogy olyat vegyek, amit szeretsz, de ajándékozni KELL, szóval kellemes ünnepeket!"

És igen, hiába bizonygatom magamnak, hogy jól tettem, hogy kiálltam magamért, mégis ez rág már két napja, hogy na most vajon mit gondolnak rólam. Bár szerintem eddig is bogarasnak véltek, szóval nem ronthattam sokat a helyzeten.

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anngel.blog.hu/api/trackback/id/tr95160195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_13781 2010.11.13. 10:25:09

Jól tetted, és elismerés jár neked. Hasonló szövegekkel szokták izélgetni a vegetáriánusokat, az absztinenseket, ...

x · http://nincs 2010.11.13. 11:13:23

A kötelező ajándékozás rémálom. Ekkor lehet a leghülyébb dolgokat (kényszerből) adni és kapni. + Azt is utálom, mikor körbeajándékozásnál vkinek csinálok/veszek vmi hiperszupernagyonjót, és én meg vmi olyat kapok, ami tuti a kukában fog landolni, v vkinek továbbpasszolom nem ajándék címén. A birkaszellem meg a másik undorító dolog... a gimis cigizés is ilyen... cigizz Te is, hiszen mki cigizik, és miért akarsz kilógni a sorból? - NEM és CSAK! - Karácsonyi ajándékozás u.ez... De nem érted, h milyen jó? - közben meg mki szenved és ideges, és a buszon azt hallod, h "jajj, xy-nak még nem vettem ajándékot, és mit vegyek neki, és erre fog elmenni az egész hetem, és 1/x havi fizetésem..." (a kötelező ajándékozás miatti hitelfelvételekről nem is beszélve) emiatt sokan nem is várják a karácsonyt... vagyis kötelező ajándékozás = gond. - miért akarsz kilógni belőle? azért, mert SZABADSÁG, SZERETEM!!! --- és azt se sokan értik meg, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, nem az ajándékozás ünnepe... az lenne a lényege, h együtt vagyunk, nyugiban, jól érezzük magunkat; jó hangulat van, nem szenvedünk... meg a "tönkreteszed mások szórakozását" - aha... miért is? és különben is, inkább nyomorítsam meg magam, csak hogy mások jól szórakozzanak...? mert az úgy jobb? hogy én miattuk szenvedek? azzal nem teszem tönkre a szórakozásukat? ez különben sem képesség, hn szándék és akarat kérdése... ha nincs meg, akkor szenvedés... karácsony = szenvedés? hurrá... utálom a tömegkényszert, és ilyen nyomásra már CSAKAZÉRTSEM(!) akarnék ajándékozni! mert már nincs/nem lenne meg hozzá a hangulatom...

Ismeretlen_119215 2010.11.13. 12:14:49

Köszönöm a támogató szavakat, kezdtem már magam valami kívülálló antiszociális lázadó izének érezni magam.

x 2010.11.13. 12:39:43

miért, a kívülálló antiszociális lázadó az rossz vagy szégyenletes dolog?

Ismeretlen_119215 2010.11.13. 12:44:34

Nem az, rosszul fogalmaztam. Eddig is kilógtam, csak nem reklámoztam a munkatársak felé:) Ellenben sokkal egyszerűbb olyan emberekkel együtt dolgozni, akik kedvesaranyosnak tartanak. Aztán túllihegem én ezt ám. Ez az eset szerdán volt, azóta szabin vagyok, volt idejük kibeszélni, hétfőn visszamegyek dolgozni, két hét múlva meg már nem is fog senki erre emlékezni. Csak magamnak fújom fel biztosan. Remélem. :P

tapsi 2010.11.14. 10:55:00

szerintem jól csináltad :) a legtöbb ember ugyanúgy érez ezzel kapcsolatban, mint te, csak nem merik felvállalni

Ismeretlen_17686 2010.11.14. 21:05:20

hát, szerintem gáz, de most már mindegy :))

gillz 2010.11.15. 14:36:46

én szeretek ajándékozni, és szeretem a karácsonyt is - lassan úgy érzem, ezzel a kombinációval sem vagyok normális. (nem mintha szeretnék az lenni).

Ismeretlen_119215 2010.11.15. 14:59:27

[gillz](#10969097) a karácsonnyal nincs is semmi baj, szeretem én is :) csak azt nem értem, hogyan lett az ajándékozásból egy kötelező dolog.

tapsi 2010.11.15. 16:29:41

nekem sem a karácsonnyal van bajom, meg még annyira az ajándékozással sem, de ez a kötelező, húzásos ajándékozás nagyon rosszul tud elsülni

adeptus · http://voxadepti.sfblogs.net 2010.11.15. 16:56:56

Nálunk a melóhelyen is húzásos ajándékozás van, viszont a cél az, hogy minél használhatatlanabb ajándékokat adjunk. Én utoljára egy futóverseny befutócsomagjával kapott Enrique Iglesias-CD-t passzoltam tovább, cserébe kaptam egy kisvödörnyi borosdugót. :)
süti beállítások módosítása