Ezt mondtátok

  • thinkEdem: Szerintem a trukk az, hogy nem szabad levagni az uveg aljat. Ha megoltesz egy palackot, es fejjel ... (2017.06.25. 22:33) Növények életbentartásáról
  • α Ursae Minoris: @AnnGel: Akkor rendben. :-) Nem hallottam még erröl korábban, de vicces ötletnek hangzik. Ha tényl... (2017.06.21. 17:28) Dilemmákba'
  • AnnGel: ja nem, teljesen egészséges, ez csak for fun :) a babák sokkal korábban képesek jelelni, mint besz... (2017.06.21. 16:41) Dilemmákba'
  • α Ursae Minoris: Mi ennek a babajelbeszéd kurzusnak a háttere? Van valami baja a gyereknek, hogy nem hall, vagy ho... (2017.06.21. 14:02) Dilemmákba'
  • AnnGel: Igen, láttam, utána elolvastam a könyvet is, fájt a szívem rendesen (2017.05.09. 08:39)
  • Utolsó 20

2017.06.25. 15:04 AnnGel

Növények életbentartásáról

Minden évben kitaláljuk, hogy ültetünk egynyári gazokat az erkélyre, amik aztán egy ponton kidöglenek, mert vagy a tűző napot nem bírják, vagy elutazunk, és nem öntözzük őket. Pedig baromi lelkes vagyok, van ikeás rácsos falunk, ahova felfuthatna a hajnalka meg a dísztök, és virágozhatnának, ha nem pusztulnának el előtte. Azóta már egyre kevésebb energiát feccölök bele, idén már nem vettünk ültetnivaló palántát, hanem csak belekúrtam néhány büdöskemagot a földbe. Ami nem nőtt ki, helyette a tavalyi petúnia magjai csíráztak ki, de hát győzzön az erősebb.

Rákerestem többször, hogyan tarthatnám életben őket amíg nem vagyunk otthon. Tavaly sikerrel alkalmaztam azt a módszert, ahol kötelet (vagyis én maradék anyagokat) lógatsz vízbe, másik végét meg a virágföldbe. Ehhez becipeltem a balkonládákat és a kaspókat az étkezőbe (ha kinn maradnak a napon, akkor hamarabb kiszáradnak), egy nagy vödör vizet tettem középre, és abból belevezettem minden ládába egy-egy ruhaanyagcsíkot. A módszer működik, az anyag felszívja a vizet, a föld meg kiszívja az anyagból, a növények egy hét múlva is éltek még.

A futónövényeket viszont nem hozhatom be az erkélyről, ezért oda más megoldás kell. A neten fellelhető cikkek alapján nagyon egyszerű a dolgom, mert csak fogok egy műanyag palackot, fúrok egy lyukat a kupakjára, megtöltöm vízzel, és beleállítom a földbe. Nos, hetek óta tesztelem a módszert, és azért ez annyira nem egyszerű. Az üvegeknek levágtam az alját, hogy egyszerűen újratöltsem, mert ha minden alkalommal kis kell ásnom az üveget, megtöltenem, majd visszapasszíroznom, akkor azzal nem vagyok kisegítve. Ha a kupakot fúrom meg, akkor az összes víz beleömlik a földbe, látom, hogy tök nedves az egész, mégis 10 perc alatt elfolyik. Most lyukakat fúrtam az üveg oldalára (a kupakra nem), de ha túl kicsi a lyuk, akkor nem folyik elég gyorsan a víz, tűz a nap, a palack tele van, a növény mégis döglődik.

Lehet, hogy az a legegyszerűbb, ha valaki idejön kétnaponta, és végiglocsol mindent.

1 komment

2017.06.25. 14:22 AnnGel

Konfliktuskerülés lvl végtelen

A gyerek megtanult kanapéra mászni, ami nem is lenne baj, de a kanapéról meg átmászik a számítógépasztalra. Elég sok dolgot megengedek neki, de itt meghúztam a határt. Rákerestem, hogyan is lehet egy egyévest fegyelmezni, elolvastam egy csomó példát, hogyan kommunikáljunk ilyen esetekben. Olyanokat írnak, hogy ne mondjad folyton neki, hogy nem, nem szabad, inkább azt mondjad neki, mit lehet. Pl a "ne mássz az asztalra" helyett "az asztal az anyáé, maradj a kanapén", vagy "gyere, játsszunk itt a földön" stb, különben az egész nap abból fog állni, hogy nem, nem nem nemnemnemnemnemnem. Ezt az utóbbi napokban szorgosan gyakorlom, kell egy kis idő, de meg lehet szokni, hogy az azonnali tiltás helyett azt mondjad, mit csináljon helyette. A kislány egész jól viseli, persze minden egyes asztalról leszedés után ívbe vágja magát és nyekereg. Szerencsére amint ajánlok neki alternatívát, akkor el is feledkezik a bánatáról, és játszik 10 percet, mielőtt eszébe jut, hogy van kanapé és asztal, és meg kéne mászni. És ezt játsszuk kb egész nap.

Viszont mivel én meg lusta szülő vagyok, és már ennyi konfliktus is az idegeimre megy, ezért ma átrendeztük férjemmel a nappalit, és most már nem lehet az asztalt elérni a kanapéról.

A csatát megnyertem, de a háborúval még nem tudom, mi lesz.

Szólj hozzá!

2017.06.21. 18:34 AnnGel

Iszonyúan idegesít ez az időjárás. Télen hideg van, ezért otthon vagyunk, nyáron meleg, ezért otthon vagyunk. Imádom Budapestet késő este, amikor este 10-kor egy szandálban és szoknyában flangálhatok, de a napjaim mostanában nem éppen ebből állnak. Hordozni kínzás, szakad rólunk a víz, a gyerek sír, meggyulladunk. Felújítják a 4-6-ost, ha a belváros felé akarok menni, akkor pont busz is és villamos is kell, meleg is van, na mindegy, bosszantó. 

A gyerek megtanult felmászni a kanapéra, de lejönni még nem tud. Illetve a kanpéról eléri az asztalt, amin a számítógép van. Kezdődik az agyvérzés.

Szólj hozzá!

2017.06.18. 21:34 AnnGel

Dilemmákba'

Napközben egy csomószor eszembe jut, hogy valamit meg kell írnom blogba, aztán mire géphez jutok, elfelejtem, miről volt szó.

Nemrég megnéztük a Hunt for the wilderpeople-t, nagyon bájos volt, de hát a What we do in the shadows messze jobban tetszett.

Kicsikével befejeztük a babajelbeszéd kurzust, hónapok három jelet használt aktívan (telefon, kutya, pápá), aztán jött egy áttörés a kölesgolyóval, ekkor láttam először, hogy alaposan megnézi a kezemet, majd utánoz. Azóta valahogy beindult, mutatja a banánt, a "még"-et, az alvást meg a fürdést is. Például meglátja a kádat, és mutatja a fürdést, meg kell zabálni, hogy egy évesen már asszociál. Erről persze mindenki azt hiszi az elején (én is), hogy a gyerek majd szuperül el tudja mutogatni, hogy mit enne, meg mi a baja, de ez nem így működik. Azt fogja először jelelni, ami számára érdekes, aztán később jutunk el a "hasznos" kifejezésekhez. Azt például már most tudom, hogy az evést kb sosem fogja jelezni, mert ő sem tudja, mi a baja. Csak amikor megmutatom neki a kaját, akkor kattan be neki, hogy mindjárt éhen hal, adjam oda azonnal.

Aztán volt egy elképzelésem az elkövetkező hónapokról, most jön a nyár, megyünk majd nyaralni meg ide oda amoda, aztán lesz ősz meg tél, én meg szülhetnék egy jót tavasszal. Így amikor kérdezte a főnököm, hogy mik a terveim munka terén, akkor meg is írtam neki, hogy nem mennék vissza, mert szeretnék még egy babát. Aztán volt néhány változás projekten terén, és felhívtak pár napja, hogy hát lenne egy projekt, és kéne egy tanácsadó hozzá, és akár napi 4 akár 6 órában, akár heti 4 homeoffice-szal, bárhogy bármibe belemennek, akár csak pár hónapra a következő gyerek előtt, de ha vissza tudnék menni, az sokat segítene.

Szóval ez most eléggé fényezi az egómat, meg végül is szeptembertől pár hónapra tényleg beleférne, igazából észt osztani tényleg szeretek, és itt erre lenne szükség. Csak azt gondoltam, hogy majd eljárok a kislánnyal zenés programokra, meg továbbra is tornázni, közben domborodó hasamat simogatnám, és idilli diétás forrócsokizgatás közben várnám a kistesót. De lehet, hogy jót tenne néhány hónap munka, lehet, hogy pont elegem is lenne, aztán tavasszal baromi jól is esne ismét nem dolgozni. De akkor jesszus, családi napközit kell keresnem, és két hónap múlva el kéne kezdenem a beszoktatást, ami nagyon gyorsnak tűnik. De hiányoznak a kollégák, milyen jó lenne megint közösen ebédelni, meg minden nap normálisan felöltözni.

3 komment

2017.06.12. 12:25 AnnGel

Amúgy marhára bírom a gyereket, simán otthagy mindenhol, eltűnik a szemem elől, ha nyílik egy ajtó, kislisszan, marhára figyelni kell rá. A tornastúdióban rendszeresen a recepcióról szedem össze vagy hozzák vissza random emberek, teper négykézláb, közben röhög. Meg is szoktam jegyezni, hogy ennél igazán szoronghatna jobban szeparációsan, milyen dolog már ez.

Aztán rájöttem. Azért mer elmenni, mert tudja, hogy hol hagyott engem. És akkor az oké. De ha én megyek el? Akkor ki tudja, hova mentem és mikor jövök vissza. Egyik alkalommal kiugrottam torna közben inni, mire visszaértem, félúton volt, jött utánam sírva, és hangosan kiabált.

Logika <3

Szólj hozzá!

2017.06.12. 11:43 AnnGel

Háziasszony lvl végtelen

Nem elég, hogy vasárnap húslevest főztem, DE! Felkeltem reggel, feltettem főni, elmentem tornázni, hazaértem, zöldséget bele, és ebédidőre készen lett. Húsleves FTW.

Aztán az van még, hogy mostanában megint kialvatlan vagyok. Ha későn fekszem le, akkor alszom reggelig, de nem eleget. Ha korábban fekszem, akkor megébredek hajnalban, nem bírok visszaaludni, és csak fetrengek. Még nem tudom, melyik rosszabb.

Szólj hozzá!

2017.06.10. 14:32 AnnGel

Örömök

Szervizelni kellett a babakocsit, és a helyette kapott csere rettenetesen gagyi volt, túl alacsonyan volt a tolókar, és állandóan belerúgtam a kerekébe. Azóta jobban értékelem a sajátunkat.

Átvettem a dioptriás napszemüvegem, csodálatos, polarizált lencsék, kék tükröződő felülettel.

Rengeteg gyönyörű fonalat vettem, amiből rengeteg gyönyörű polip lesz. Csak győzzem idővel.

Szólj hozzá!

2017.06.04. 21:59 AnnGel

Dedukció

Végre rájöttem, hogy miért utál a gyerek autózni. Mert rosszul van.

Honnan tudom? Onnan, hogy ma módszeresen végighányta magát hazafelé menet.

Szólj hozzá!

2017.06.02. 19:06 AnnGel

Mikor megkérdezi valaki, hogy mi van velem, és megpróbálom összefoglalni, akkor sokszor úgy érzem, hogy semmi. Ugyanúgy telnek a napok, mit meséljek belőle, meg amit mesélek, az érdekes-e?

Nosztalgikus hangulatban vagyok, újszülöttkori fotókat nézegetek, meleg van, tolom a babakocsit, My Dad Wrote a Porno-t hallgatok és időnként hangosan röhögök (kijött a 3. évad!!). Jó kiülni a környéken, kora este vacsorázni, délután jegeskávézni, a kicsike lelkesen zabálja a tölcsért két darab fogával. Időnként elmegyünk játszótérre is, hintázni teljesen esélytelen, akkora tömeg van, szóval ha már ott voltunk, beleültettük a homokba, attól meg sírt. Jól van, nem erőszak a disznótor. Az utóbbi napokban annyira jól elvan itthon, hogy sokszor inkább magam miatt mozdulok ki, nem is miatta. Míg ezt írom, egy ruhadarabbal játszik, a fejére borítja, lerántja és röhög.

Végre up to date vagyok American Gods és Twin Peaks téren, előbbivel nem tudom még, hogyan állok, utóbbi pedig wtf, de jó. Meg a Sense8-et tolom még persze. És lassan elkészülök a negyedik polippal is.

Szólj hozzá!

2017.05.30. 18:49 AnnGel

Szombaton szimplás fellépésünk volt, szüleimnél aludt a picinny, úgyhogy férjem is eljött, meg barátok, és mivel nem lebegett a fejem felett egy másnap korán ébredő gyerek képe, ezért elmentünk utána inni. És hát mit, persze, hogy koktélokat, vagyis pontosabban shotokat.

Azt a picsa másnaposságot vasárnap.

Amivel nem lett volna baj, csak hát vasárnap tartottuk össznépileg a kicsike első szülinapját, nagyszülők, bátyámék, nem voltunk túl okosak, na. De legalább jó buli volt.

Ja, és elértünk egy másik mérföldkőhöz is: a hétvégén fordult elő először, hogy autózás közben előkerestem az animált gyerekdalokat a telefonomon, és betámasztottam a gyerek elé. Szégyen, nem szégyen, de gyűlöl autózni, aludni nem hajlandó, inkább üvölt, de a videó láttán meg néma csendben volt. Már most elkezdtem az agyát rohasztani, szegény.

Szólj hozzá!